Céges személyi elvárások értelmezése

Mit akarnak az emberek a munkahelyeken?

Bevezetés: A mai gyorsan változó szakmai környezetben létfontosságú, hogy a szervezetek megértsék, mit szeretnének a dolgozók a munkakörnyezetüktől, hogy magukhoz vonzzák, fejlesszék és megtartsák a legjobb tehetségeket. Bár az egyéni preferenciák eltérhetnek, bizonyos közös témák merülnek fel, amikor az emberek általános munkahelyi igényeit vizsgáljuk. Ez a cikk a munkavállalók elégedettségéhez hozzájáruló kulcsfontosságú szempontokat vizsgálja, megbízható és tekintélyes forrásokból származó információk alapján.

 • Versenyképes juttatások és szociális juttatások: Az alkalmazottak elégedettségének egyik alappillére a tisztességes és versenyképes kompenzáció. A Glassdoor által végzett felmérés szerint, amely egy vezető állásportál és toborzási platform, a munkakeresők 67%-a a fizetést a legfontosabb tényezőnek tartja egy új lehetőség megfontolásakor [1.]. Ezenkívül egy teljes körű juttatási csomag, beleértve az egészségbiztosítást, nyugdíjterveket és fizetett szabadságokat, jelentős mértékben hozzájárul az általános munkahelyi elégedettséghez.
 • Növekedési és fejlesztési lehetőségek: A munkavállalók folyamatos növekedési és fejlesztési lehetőségeket keresnek annak érdekében, hogy készségeiket fejlesszék és karrierjükben előre lépjenek. Egy Gallup felmérés szerint a millenniálok 87%-a értékeli a karrier növekedést és fejlesztési lehetőségeket fontos tényezőként, amikor munkát választanak [2.]. A képzéshez való hozzáférés, mentorprogramok és az előrejutásért vezetett világos pályák nemcsak segítenek a szervezeteknek a legjobb tehetségek megszerzésében, hanem növelik az alkalmazottak elkötelezettségét és megtartásukat is.
 • Munka-magánélet egyensúly: A munka és a magánélet egészséges egyensúlyának fenntartása elengedhetetlen a munkavállalók jóllétének és produktivitásának érdekében. Ennek a egyensúlynak a megteremtése magában foglalja a rugalmas munkakörülmények biztosítását, például a távmunka lehetőségét vagy rugalmas munkaidőt. Egy a Human Resource Management Society (SHRM) által végzett tanulmány kimutatta, hogy az alkalmazottak 90%-a nagyra értékeli a rugalmas munkarendeket [3.]. Azok a szervezetek, amelyek előtérbe helyezik a munka-magánélet egyensúlyt, olyan környezetet teremtenek, amely támogatja az alkalmazottak személyes életét, ami növeli a munkahelyi elégedettséget és csökkenti a kiégést.
 • Támogató munkahelyi kultúra: A pozitív és támogató munkahelyi kultúra kulcsfontosságú az alkalmazotti elkötelezettség és elégedettség szempontjából. A Harvard Business Review kiemeli annak fontosságát, hogy olyan környezetet teremtsenek, ahol az alkalmazottak értékelve érzik magukat, tiszteletben részesülnek, és erős kapcsolatokat ápolnak kollégáikkal és feletteseikkel [4.]. Az nyitott kommunikáció ösztönzése, az elismerések és jutalmak kiosztása, valamint a sokféleség és az inklúzió előmozdítása hozzájárul az identitásérzéshez és egészséges munkahelyi kultúra kialakításához.
 • Autonómia és felhatalmazás: Az alkalmazottak számára fontos a munkájukban egyfajta autonómia és felhatalmazás. Egy az Organization Behavior Journal által közzétett tanulmány szerint az autonómiát tapasztaló alkalmazottak nagyobb valószínűséggel motiváltak, elkötelezettek és elégedettek [5.]. Ha az alkalmazottaknak szabadságot adunk a döntéshozatalhoz, az ötleteléshez és a munkájukért való felelősségvállaláshoz, az növelheti a munkával való elégedettséget és az innovációt.

Következtetés: A legjobb tehetségek vonzásához és megtartásához a szervezeteknek meg kell érteniük, hogy az alkalmazottak mit akarnak a munkahelyükön. A versenyképes fizetés, a növekedési lehetőségek, a munka és a magánélet egyensúlya, a támogató munkakultúra és az autonómia kulcsfontosságú tényezők, amelyek hozzájárulnak a munkavállalói elégedettséghez. Ha ezeket a szempontokat prioritásként kezelik, és olyan környezetet teremtenek, amely értékeli és támogatja az alkalmazottakat, a szervezetek elősegíthetik az elkötelezettséget, a termelékenységet és a hosszú távú sikert.

Forrás:

 1. Glassdoor, “What Job SeekersWant: Survey Reveals Factors That Influence Employment Decisions.” (2017). Retrieved from:
  https://www.glassdoor.com
 2. Gallup, “How Millennials Want to Work and Live.” (2016). Retrieved from:
  https://www.gallup.com
 3. Society for Human Resource Management (SHRM), “2019 Employee Benefits.” (2019). Retrieved from:
  https://www.shrm.org
 4. Harvard Business Review, “Creatingthe Best WorkplaceonEarth.” (2011). Retrieved from:
  https://hbr.org
 5. Journal of Organizational Behavior, “The Paradox of Stretch Goals: Organizations in Pursuit of the Seemingly Impossible.” (2006). Retrieved from:
  https://onlinelibrary.wiley.com